DERNEĞİMİZ
Genel Tarihçe
İstanbul Kafkas Abhazya Kültür Derneği 1967 yılında Beygua Sabri Ander' in restaurant' ında yapılan toplantı sonucunda kurulma kararı alındı. Dernek resmi kuruluş işlemleri tamamlanmasından sonra Galata semtinde derneğin faaliyetlerini yapabileceği bir daire satın alındı. Fakat daha sonra Galata semtinin iş merkezlerinin yoğun bulunduğu bir semt olduğundan yeterli katılım sağlanamadı ve 1974 yılında alınan daire satıldı.
1976 yılında İstanbul dışından öğrenim için gelen gençlerimize yurt yapılması önerisi benimsenip çalışmalara başlandı.
Türkiye' de Abhazların yoğun yaşadıkları bölgelere gidilerek toplanan yardımlarla, Değerli Büyüğümüz Necati Özdemir ve Lamia Cihangir Almanya ve Hollanda' da gurbetçi hemşerilerimize giderek toplanan yardımlar birleştirilerek 1979 yılında Göztepe E-5 e yakın bir arsa satın alınmıştır. Yurt projesi için mimari çizimler yapıldı, inşaat başlamadan 12 eylül 1980 askeri darbesi ile dernek faaliyetleri durduruldu.
1987 yılında yurt için alınan arsa satılarak dernek için salon alınması çalışmalarına başlandı. Özellikle Cihan Zafer' in ve duyarlı hemşerilerimizin katkılarıyla Üsküdar Selimiye' deki şu an faaliyette olduğumuz salon satın alındı. 1987 yılından itibaren Kafkas Abhazya Kültür Derneği aşağıdaki adreste faaliyetlerine devam etmektedir.
Mülga 3512 sayılı cemiyetler kanununa göre tüzel kişilik kazanmış bulunan İSTANBUL KAFKAS ABHAZYA KÜLTÜR DERNEĞİ kurucuları şunlardır:
1- Sabri Ander: S.Ticaret, Fenerbahçe Cad. No:42 Kadıköy - İst. T.C Vatandaşı
2- Nurettin Zafer: Teknisyen, Tiryakihasanpaşa Cad. No: 13 Aksaray - İst. T.C Vatandaşı
3- Cevdet Tok: Bankacı, Sormagir Sok. No:103 Cihangir - İst. T.C Vatandaşı
4- Ergün Özhan Tapşın: Avukat, Gürbüztürk Sok. No: 1 Moda - İst. T.C Vatandaşı
5- Yaman Akdoğan: İktisatçı, Ricapaşa Sok. No: 20 Moda- İst. T.C Vatandaşı
6- Savaş Akyurt: Öğrenci, Pürtelâş Sok. No:27 Cihangir - İst.
7- Ruhi Yurdakul: İktisatçı, Pürtelâş Sok. No:27 Cihangir - İst. T.C. Vatandaşı